Update behandeling jongeren

Update februari 2017

Voorwerk

We hebben inmiddels van verschillende sarcoom subtypes (osteosarcomen, Ewing sarcomen, synoviaal sarcomen en rhabdomyosarcomen) tissue microarrays (TMAs) gemaakt. Uit een tumor worden dan ponsjes genomen die vervolgens allen tezamen in één paraffine blokje gezet worden. Hiervan kunnen dan coupes gesneden worden waarop een kleuring verricht kan worden voor een bepaald target. In één experiment kunnen dan meerdere tumoren tegelijkertijd bekeken worden. Tevens hebben we de klinische gegevens verzameld van de patiënten waarvan de tumor op TMA aanwezig is om zo onze bevindingen te kunnen correleren aan de klinische kenmerken en prognose. Het maken van een dergelijke database is erg bewerkelijk.

Immunotherapie

Immunotherapie is een behandeling die gericht is op het eigen afweersysteem en dit versterkt of verandert zodat het de kankercellen beter kan doden.

PD1 is een eiwit aan de buitenkant van een T-cel (onderdeel van het afweersysteem). Als het eiwit PDL1 voorkomt op de tumorcellen kan dit binden aan PD1 en wordt de T-cel inactief gemaakt. Het afweersysteem zal in dat geval de kankercellen niet aanvallen.

Tegenwoordig zijn er nieuwe medicijnen op de markt die de binding tussen PDL1 en PD1 kunnen blokkeren en er zo voor kunnen zorgen dat de T cel actief blijft. Het afweersysteem kan de kankercellen dan weer bestrijden. Deze medicijnen worden reeds gebruikt voor de behandeling van o.a. nierkanker, melanomen en longkanker.

Er zijn wel een aantal studies gedaan naar de rol van PD1 en PDL1 in sarcomen, maar de resultaten zijn nogal divers en vaak zijn slechts weinig tumoren per sarcoom subtype bekeken.

Wij zijn daarom momenteel uitgebreid aan het kijken naar het voorkomen van PD1, PDL1 en verschillende immuuncellen op de grote collectie tumormateriaal die we verzameld hebben van de verschillende subtypes. Deze data worden gerelateerd aan de klinische data die we verzameld hebben en zo zullen we bepalen op welke subtypes we willen focussen in ons vervolgonderzoek naar de rol van immunotherapie.

Doelgerichte therapie

We zijn momenteel bezig met de selectie van potentiële targets voor behandeling. Nu we van verschillende sarcoom subtypes TMAs beschikbaar hebben met bijbehorende klinische data kunnen we deze potentiële targets vervolgens gaan testen en correleren met prognose. We richten ons vooral op die targets waarvoor ook behandelopties bestaan. De eerste testen worden vermoedelijk binnen een maand gedaan.

Epigenetica

Het derde onderdeel in onze aanvraag is de epigenetica. Dat gaat over het aanvallen van elementen uit het DNA die geen coderende gegevens bevatten maar juist bedoeld zijn om coderende gegevens adequaat te kunnen verwerken. De coderende gegevens zijn van essentieel belang in het aanleggen van de kankercellen. Deze kennis en kunde is nog erg nieuw en beperkt. We zijn ons aan het oriënteren op mogelijkheden en samenwerkingen en nemen een aantal targets mee in de TMA testen. Er is momenteel nog niet voldoende budget om dit deel te activeren.

 

HDKT
Facebook

Twitter

NOG
X €10,-