Twee onderzoeken

Geplaatst op: 8 december 2014 Twee onderzoeken


Opmerking afbeelding: Prof. dr. Winette van der Graaf (4e van links) ontvangt met mede-onderzoekers cheques van Stichting HDKT: Keimpe Ravesteijn (links), Leon Vliegen (2e van links) en Willem Daalder (3e van rechts).

50.000 euro voor onderzoek naar sarcomen in Radboudumc

Stichting Honderd Duizend Keer een Tientje doneert € 50.000 aan Radboud Oncologie Fonds

Luister hier naar het nieuws!

Op maandag 8 december jl. hebben hoogleraar medische oncologie  Winette van der Graaf en twee onderzoekers medische oncologie, drs. Emmy Fleuren en dr. Yvonne Versleijen-Jonkers, een cheque van €50.000 in ontvangst mogen nemen van de stichting Honderd Duizend Keer een Tientje. Het geld wordt via het Radboud Oncologie Fonds besteed aan onderzoek naar kwaadaardige bottumoren in het Radboudumc.

Onderzoek naar sarcomen

Ewing sarcomen en osteosarcomen zijn de meest voorkomende kwaadaardige bottumoren bij kinderen en jong volwassenen. De behandelingen van patiënten met deze tumoren bestaat globaal al  lang uit  dezelfde vorm van chemotherapie. Daarmee overleeft ca 60-70 procent op langere termijn. De bijwerkingen van chemo-therapie op jonge leeftijd kunnen echter wel levenslang hun sporen achterlaten. De genezingskansen bij oudere patiënten met deze tumoren laten nog meer te wensen over. Winette van der Graaf: “Er is veel aandacht voor de ontwikkeling van nieuwe doelgerichte behandelingen bij frequent voorkomende tumortypen. Desondanks loopt onderzoek naar de rol van therapieën bij zeldzamere tumoren zoals kwaadaardig bottumoren achter, terwijl de behoefte aan nieuwe behandelingsopties groot is. Dit alles maakt dat nieuwe, meer doelgerichte, behandelingen noodzakelijk zijn.”

De sarcomen research groep van het Radboudumc doet onderzoek naar nieuwe behandelingen van osteosarcomen en Ewing sarcomen. Uit vooronderzoek zijn enkele nieuwe aangrijpingspunten voor therapie naar voren gekomen waar nieuwe medicijnen voor getest worden. Met het subsidiegeld van HDKT zal verder onderzoek in het laboratorium worden gedaan naar de combinatie van deze medicijnen met chemotherapie bij het Ewing sarcoom en osteosarcoom.

 “We hopen met deze onderzoeken nieuwe behandelmethoden te ontwikkelen met als doel de overleving van patiënten met deze zeldzame bottumoren te verbeteren”, aldus Van der Graaf.

Stichting Honderd Duizend Keer een Tientje

De stichting Honderd Duizend Keer een Tientje is in 2013 in De Liemers opgericht en heeft als doel 1 miljoen euro op te halen voor onderzoek naar sarcomen. Deze stichting werd opgericht nadat er bij Luuk, de zoon van de voorzitter, een Ewing sarcoom geconstateerd werd. De overlevingskansen leken erg klein en dit was de aanleiding voor de initiatiefnemers om geld op te gaan halen voor meer onderzoek naar sarcomen. Bestuurslid Willem Daalder: “Het eerste begin is er nu en we gaan door! Dus blijf ons steunen en wij zullen zorgen dat er meer onderzoek mogelijk wordt.”

Radboud Oncologie Fonds

Oncologie is een belangrijk speerpunt van het Radboudumc. Onderzoekers werken er samen aan de wereldwijde puzzel om de strijd tegen kanker te winnen. Daar is veel onderzoek voor nodig en dat is kostbaar. Het Radboud Oncologie Fonds, partner van KWF Kankerbestrijding, wil mensen in Oost-Nederland meer betrekken in de strijd tegen kanker om concrete en innovatieve onderzoeksprojecten in het Radboudumc mogelijk te maken.

Wilt u de stichtingen Honderd Duizend keer een Tientje of het Radboud Oncologie Fonds steunen met een donatie of het opstarten van een actie? Ga naar www.hdkt.nl of www.radboudoncologiefonds.nl

 

  

Terug naar overzicht

HDKT
Facebook

Twitter

NOG
X €10,-