HDKT doneert 30.000 euro

Geplaatst op: 12 juni 2015 HDKT doneert 30.000 euro

30.000 euro voor onderzoek naar sarcomen in Antoni van Leeuwenhoek
Stichting Honderd-Duizend-Keer-een-Tientje doneert 30.000 euro aan Antoni van Leeuwenhoek Foundation.

Op vrijdag 12 juni hebben Dr. Rick Haas, radiotherapeut, en Prof. Dr. Emile Voest, lid van de Raad van Bestuur van het Antoni van Leeuwenhoek, een cheque van € 30.000,= in ontvangst genomen van de stichting Honderd-Duizend-Keer-een-Tientje, kortweg HDKT. Dit geld wordt via de Antoni van Leeuwenhoek Foundation besteed aan onderzoek waarom nu juist het MLS subtype zo goed op bestraling reageert. “We zullen ons vooral richten op herhaalde beeldvorming met moderne MRI-scan technieken zowel tijdens als na de bestraling en tevens op de beoordeling van het bestraalde sarcoom onder de microscoop”, aldus Dr. Rick Haas, radiotherapeut bij het Antoni van Leeuwenhoek, te Amsterdam.

Nieuwe behandelingsmogelijkheid
Het zogenaamde myxoid liposarcoom (MLS) staat bekend om zijn goede gevoeligheid voor bestraling. Reeds tijdens de bestralingsserie van 5 weken zien we dat deze MLS gezwellen al aanzienlijk in volume kunnen afnemen. Als dit sarcoom dan ongeveer een maand na de bestraling operatief verwijderd wordt, dan is het eerder regel dan uitzondering, dat de patholoog onder microscoop nauwelijks nog sarcoom cellen kan terugvinden. Deze bevindingen waren voor de sarcoom werkgroep van het Antoni van Leeuwenhoek te Amsterdam reden een wetenschappelijke studie te starten, genaamd “DOREMY”, waarin bij de bestraling een DOsis REductie bij het MYxoid liposarcoom wordt onderzocht. De eerste resultaten van dit onderzoek, waaraan inmiddels ook de universitaire medische centra van Nijmegen en Maastricht, maar ook de grote kankercentra van Londen en Boston, meedoen zijn zo bemoedigend, dat besloten is dit onderzoek voort te zetten. Met dit HDKT project willen we vooral leren, waarom nu juist het MLS subtype zo goed op bestraling reageert.

Samen sterk tegen sarcoomkanker
De stichting HDKT wil Honderd-Duizend-keer-een-Tientje voor voorlichting over & onderzoek naar Sarcomen. Dit zijn zeer agressieve kwaadaardige tumoren, omdat ze zeldzaam zijn is er geen geld om onderzoek te financieren.
HDKT neemt hierin initiatief. HDKT is in 2013 in De Liemers opgericht en heeft als doel 1 miljoen euro op te halen voor onderzoek naar sarcomen. Deze stichting werd opgericht nadat er bij Luuk, de zoon van de voorzitter, een Ewing sarcoom geconstateerd werd. De overlevingskansen bleken erg klein en dit was de aanleiding voor de initiatiefnemers om geld op te gaan halen voor meer onderzoek naar sarcomen.  Bestuur HDKT: “Dit is het derde onderzoek dat wij financieren. Er lopen nu twee onderzoeken in het Radboud UMC. We wachten niet tot het miljoen binnen is maar zodra het geld binnen is om nieuw onderzoek te financieren wordt het geld dat inmiddels is binnengekomen door HDKT daarvoor direct ingezet.”

Antoni van Leeuwenhoek
Het Antoni van Leeuwenhoek bestaat uit een centrum voor wetenschappelijk onderzoek naar kanker en een oncologisch ziekenhuis. Voor het toegepaste, klinische kankeronderzoek werken onderzoeksinstituut en kliniek intensief samen. Specialisten, verpleegkundigen, onderzoekers en patiënten bevinden zich immers in één instituut. Onderzoeken kunnen snel worden opgestart, resultaten meteen getest en geïmplementeerd in de kliniek.

Terug naar overzicht

HDKT
Facebook

Twitter

NOG
X €10,-