Do-Do-Nate avond smaakt naar meer

Geplaatst op: 9 april 2014 Do-Do-Nate avond smaakt naar meer

Do Do-Nate avond smaakt naar meer

08-04-2014;  VAN DE REDACTIE

Samen sterk tegen kanker

ZEVENAAR - De één redt het na de diagnose kanker, de ander overlijdt. Lara Jongbloets had na intensieve chemotherapie wél het geluk aan haar zijde. De Amsterdamse doet haar verhaal tijdens de Do-do-Nate benefietavond van de stichting Honderd Duizend Keer een Tientje (HDKT) in het Musiater. 

Door Susan Wiendels                                          Foto: Sofia Dragt treedt op.

,,Over sarcoom is heel weinig bekend, het is moeilijk te diagnosticeren, patiënten lopen te lang door en niet alle sarcomen zijn even goed behandelbaar. Daarom sta ik hier." De 24-jarige Lara Jongbloets typeert haar gevoel na de diagnose sarcoomkanker als een 'film waar je geen controle over hebt' en sloeg aan het schrijven. In haar boek 'Tussen Hel en Hemel 17' beschrijft ze hoe ze tijdens de 42 weken van chemotherapie huilend, lachend en kotsend vecht voor haar leven, terwijl haar vriendinnen genieten van het studentenleven. Het boek is te koop in de foyer, een deel van de opbrengst gaat naar de stichting HDKT, die - de naam zegt het al - honderdduizend keer een tientje bijeen wil brengen om het perspectief van mensen met een sarcoom te verbeteren. Leon Vliegen, Thomas Povel en Willem Daalder, de mannen van het stichtingsbestuur, luisteren meer dan belangstellend naar haar verhaal. Net als de tweehonderd aanwezigen. De stilte is hoorbaar na het prachtige optreden van Sofia Dragt en haar band. Verbondenheid en respect zijn voelbaar. Sarcoomkanker, het zal je maar overkomen. Lara Jongbloets: ,,Dan moet je zien te overleven en ben je overgeleverd aan de zorg. Dat gebeurt vaak te laat. Ook omdat het een zeldzame vorm van kanker is."

Na haar komt de Not 2BigBand op het podium. De jonge Liemerse muzikanten spelen een thuiswedstrijd en krijgen de zaal aan het swingen. 

Voor Leon Vliegen kan de avond niet meer stuk ook al heeft hij nog geen weet over de exacte opbrengst van de avond. ,,Veel mensen die niet konden hebben toch een tientje overgemaakt. Einde deze week vermelden we het exacte bedrag op onze website." De veiling brengt ruim tweehonderd keer een tientje op. Driehonderd euro komt uit onverwachte hoek. Art performer Dion V laat zijn beschilderde werkbroek veilen door veilingmeester Albert Keddeman. ,,Ik ga in mijn boxershort naar huis als de broek minstens tweehonderd euro opbrengt." De meiden op rij twee stuwen het bedrag omhoog. Totdat de teller stopt bij driehonderd. Samen met handlezer en entertainer professor Drabb levert Dion V een mooie bijdrage aan de avond, die voor een zestigtal personen al om vijf uur begint met een sponsordiner. Op het menu gezet door niemand minder dan topkok Toine Smulders. Wijnhandel Appeldoorn levert gratis de wijnen. Ondertussen loopt het personeel van het Musiater zich voor noppes de benen uit het lijf; een gedeelte van de totale drankomzet gaat ook naar de stichting HDKT. ,,Hou je dus niet in aan de bar", meldt presentator Erik Schuurman monter. Ook Schuurman is 'om niet' naar Zevenaar gekomen. De winst van de avond is meer dan alleen een financieel plaatje. De vrijwillige inzet van zoveel mensen ontroert Leon Vliegen. ,,Samen sta je sterk." De Dodonateavond smaakt duidelijk naar meer. Maar dan zal de stichting ook buiten de Liemers voet aan de grond moeten krijgen om de doelstelling te halen. Willem Daalder, Thomas Povel en Leon Vliegen: ,,Daar gaan we voor."

Terug naar overzicht

HDKT
Facebook

Twitter

NOG
X €10,-