Sarcoom, onnodig overlijden

Geplaatst op: 11 juni 2013 Sarcoom, onnodig overlijden

Sarcomen kosten onnodig veel levens

Jaarlijks overlijden tientallen patiënten met sarcoom, kanker in de botten en weke delen van het lichaam, onnodig. Dat stelt hoogleraar Winette van der Graaff van het UMC St.Radboud. Artsen herkennen de ziekte soms te laat omdat zij er weinig van weten. De zorg is ook niet goed georganiseerd.

De Volkskrant heeft vandaag, 11 juni 2013, zowel op de voorpagina als op pagina 6 & 7 een artikel gewijd aan Sarcoom.
Er wordt op pagina 6 ook ingegaan op de Stichting HDKT. Op pagina 7 wordt een patiënt aan het woord gelaten.

Sarcomen kosten onnodig veel levens

Nijmegen - Jaarlijks overlijden tientallen patiënten met kanker in de botten en weke delen van het lichaam, sarcoom, onnodig. Dat stelt hoogleraar Winette van der Graaff van het UMC St.Radboud. Artsen weten soms zo weinig van de ziekte dat deze te laat wordt herkend.

Bovendien is de zorg volgens haar niet goed georganiseerd. Specialisten verwijzen patiënten niet altijd door en verkleinen door hun handelen soms de overlevingskansen. Van der Graaff ziet in haar spreekkamer geregeld patiënten die door andere artsen uit onwetendheid niet optimaal zijn behandeld.
Een nieuwe actie moet sarcomen bekender maken en de zorg verbeteren: Honderd Duizend Keer een Tientje (HDKT). De initiatiefnemers zijn drie particulieren die de actie begonnen nadat de ziekte bij een familielid relatief laat was ontdekt. Ze willen voor het eind van het jaar 1 miljoen euro ingezameld hebben.
Sarcomen zijn zeldzame tumoren van de botten of van weke delen, zoals spieren, vet en steunweefsel. Per jaar komen er in Nederland duizend patiënten bij. Vaak krijgen mensen onverklaarbare zwellingen of bulten die op vetbulten lijken en hebben ze vermoeidheidsklachten. Sarcomen kunnen op alle plaatsen in het lichaam ontstaan, bij patiënten van jong tot oud.

"Anderen moet dit bespaard blijven"

 

De volgende dag, 12 juni 2013, staat er een artikel in de Gelderlander.

      

Terug naar overzicht

HDKT
Facebook

Twitter

NOG
X €10,-