HDKT wil beter perspectief voor sarcoompatiënten

Geplaatst op: 28 oktober 2013 HDKT wil beter perspectief voor sarcoompatiënten

HDKT strijdt tegen sarcoom


ZEVENAAR – Een miljoen euro wil Leon Vliegen met de stichting Honderd-Duizend-Keer-een-Tientje (HDKT) bijeen brengen om het perspectief van mensen met een sarcoom, een zeldzame vorm van kanker, te verbeteren. De teller staat nu op ruim tienduizend euro.

Door Susan Wiendels

In Nederland wordt per jaar bij ongeveer negenhonderd mensen een sarcoom vastgesteld, een tumor die ontstaat in botweefsel of weefsel van de weke delen. De zoon van Leon Vliegen is één van hen. Tijdens de behandeling verbaasde Vliegen zich over het marktmechanisme in de gezondheidszorg. ,,Borstkanker kent iedereen, daar gaat veel geld naar toe. Maar sarcomen niet, in 1975 is voor het laatst geïnvesteerd in een medicijn voor één bepaalde soort sarcoom. Omdat ze zeldzaam zijn, is er geen geld om onderzoek te financieren en is de zorg niet geconcentreerd. Dat kost jaarlijks onnodig veel levens. Je staat machteloos.”


Samen met secretaris Thomas Povel en penningmeester Willem Daalder vormt hij het stichtingsbestuur. Zij werken nauw samen met de afdeling medische oncologie van het UMC St. Radboud. Waarom honderdduizend keer een tientje? Leon Vliegen: ,,We weten dat je echt wat kunt doen met een miljoen euro. Door betere voorlichting, wetenschappelijk onderzoek naar medicijnen en behandeling, een verhoging van het kennisniveau en een betere organisatie van sarcoomzorg in Nederland wordt de overlevingskans groter. Iemand die zo een miljoen euro neerlegt, vind je niet. Daarom proberen we zoveel mogelijk mensen enthousiast te maken om een tientje te doneren of een sponsoractiviteit te organiseren. Want het is raar, mensen geven vaak niet zomaar, maar pas als er een berg op gereden wordt. Dan zie je een soort van verbondenheid ontstaan.”

Eén van de mensen die in actie komt is Fenna Heijnen. De negentienjarige Didamse is lid van Triathliem. Zij loopt op 27 december samen met haar clubgenoten Iris Dijkstra en Rutger van der Staak de halve marathon in Arnhem voor dit goede doel. ,,Als buitenstaander kun je niet veel doen. Dit is wel het minste. En het inspireert ook nog tijdens het trainen”, lacht ze. Ze is benieuwd hoeveel haar 21 kilometer hardlopen straks oplevert. ,,Ik heb geen idee. Iedereen die mij wil sponsoren kan zich melden via fennaheijnen@hotmail.com.”

De oorspronkelijke streefdatum om de miljoen euro bij elkaar te krijgen was 31 december 2013. Die datum heeft het bestuur uit het hoofd gezet. ,,In mei zijn we in de lucht gegaan met onze site. Pas de laatste weken gaat het echt leven ervaart Leon Vliegen. Een benefietconcert in het Musiater en Musis Sacrum, werknemers van bedrijven die een sponsorloop gaan houden, serviceclubs die hun nek gaan uitsteken. De bedrijvigheid en publiciteit nemen een vlucht. De figuurlijke sneeuwbal is aan het rollen gegaan. Ook via social media. ,,Maar mensen moeten naast het delen en liken van de facebookpagina ook daadwerkelijk dat tientje overmaken. Elk tientje is er één”, benadrukt Leon Vliegen, die doorgaat tot het miljoen er ook daadwerkelijk is. Het stichtingsbestuur garandeert dat alle tientjes rechtstreeks naar sarcoma-netwerk gaan, een landelijk team van specialisten. ,,Wij hebben alle drie ons eigen werk, we doen dit puur op basis van betrokkenheid en vrijwilligheid”, zegt Leon Vliegen. ,,Er blijft helemaal niets aan de strijkstok hangen. Ook geen overheadkosten. Alle kosten die we maken worden afgedekt door partners.” Een overzicht van alle sponsoracties, waaronder die van Fenna, Rutger en Iris, staat binnenkort op de site www.hdkt.nl.


Fenna Heijnen komt in actie voor de stichting HDKT

   

Terug naar overzicht

HDKT
Facebook

Twitter

NOG
X €10,-