4e Donatie

Geplaatst op: 7 maart 2016 4e Donatie

HDKT doneert € 30.000,= aan Radboud Oncologie Fonds voor nieuwe behandelingsopties voor patiënten met angiosarcoom.

Op maandag 7 maart hebben hoogleraar medische oncologie Winette van der Graaf en drie onderzoekers medische oncologie en pathologie van het Radboudumc, Dr. Yvonne Versleijen-Jonkers, Dr. Ingrid Desar en Dr. Uta Flucke, een cheque van € 30.000,= in ontvangst mogen nemen van de stichting Honderd Duizend Keer een Tientje. Het geld wordt via het Radboud Oncologie Fonds besteed aan onderzoek naar nieuwe behandelingsopties voor patiënten met angiosarcoom in het Radboudumc.

Stichting Honderd Duizend Keer een Tientje

De stichting Honderd Duizend Keer een Tientje is in 2013 in De Liemers opgericht en heeft als doel 1 miljoen euro op te halen voor onderzoek naar sarcomen. Deze stichting werd opgericht nadat er bij Luuk, de zoon van de voorzitter, een Ewing sarcoom geconstateerd werd. Dit was de aanleiding voor de initiatiefnemers om geld op te gaan halen voor meer onderzoek naar sarcomen. Tot ieders verdriet is Luuk in mei 2015 aan de gevolgen van de ziekte overleden.

HDKT heeft eerder drie onderzoeken kunnen financieren. Bestuurslid Willem Daalder: “Alle gedoneerde ‘tientjes’ gaan naar concreet onderzoek met grote impact. Dus blijf ons steunen en wij zullen zorgen dat er meer onderzoek mogelijk wordt.”

Onderzoek naar angiosarcomen

Het angiosarcoom (AS) is een zeldzame en zeer agressieve tumor die ontstaat in de cellen van bloedvaten of lymfevaten, die over het algemeen oudere patiënten treft. Ondanks alle therapeutische inspanningen blijft de prognose van AS-patiënten slecht. Slechts minder dan 30% van de patiënten overleeft vijf jaar na behandeling.

Vooruitgang in de ontwikkeling van nieuwe therapeutische mogelijkheden is zeer moeizaam vanwege de zeldzaamheid van de tumor, de verschillende oorzaken en het ontstaan van angiosarcoom en het gebrek aan bruikbaar materiaal voor laboratoriumonderzoek door de zeldzaamheid van deze ziekte.

De sarcomen researchgroep van het Radboudumc doet onderzoek naar nieuwe behandelingen van sarcomen. Met het subsidiegeld van HDKT zal verder onderzoek in het laboratorium worden gedaan naar voorspellende markers voor de reactie op chemotherapie en het identificeren van nieuwe aangrijpingspunten voor de behandeling van angiosarcomen. Het onderzoek leidt tot beter inzicht in de redenen voor de groei van het sarcoom en het ontwikkelen van weerstand tegen chemotherapie.

Dr. Versleijen-Jonkers: “Ons onderzoek biedt kansen om in plaats van algemene chemotherapie, doelgerichte therapie in te zetten. Dit is een therapie gericht op specifieke kenmerken in of op de kankercel en omgeving of immunotherapie. Helaas profiteren patiënten met zeldzame tumoren meestal als laatste van dit soort ontwikkelingen, omdat het meeste onderzoek naar de veelvoorkomende kankersoorten wordt gedaan. Dat geldt tot dusverre ook voor patiënten met het angiosarcoom. ”

Radboud Oncologie Fonds

Oncologie is een belangrijk speerpunt van het Radboudumc. Onderzoekers werken er samen aan de wereldwijde puzzel om de strijd tegen kanker te winnen. Daar is veel onderzoek voor nodig en dat is kostbaar. Het Radboud Oncologie Fonds, partner van KWF Kankerbestrijding, wil mensen in Oost-Nederland meer betrekken in de strijd tegen kanker om concrete en innovatieve onderzoeksprojecten in het Radboudumc mogelijk te maken.

Voor verder onderzoek is nog meer geld nodig!
Steun ons of blijf ons steunen. Dank. Direct steunen, ga dan naar doneren.

Prof. dr. Winette van der Graaf (4e van links) ontvangt met mede-onderzoekers dr. Yvonne Versleijen-Jonkers (4e van rechts) en Melissa Hillebrandt-Roeffen (1e van links) een cheque van Stichting HDKT: Willem Daalder (3e van links).Leon Vliegen (5e van links), Keimpe Ravesteijn (1e van rechts) en Thomas Povel (2e van rechts). Foto "András Schuh Fotografie".

 

Terug naar overzicht

HDKT
Facebook

Twitter

NOG
X €10,-