Osteosarcoomonderzoek

Samen met de Stichting Loeka heeft HDKT op donderdag 13 februari 2020 HONDERDUIZEND EURO gedoneerd voor Osteosarcoomonderzoek in het Prinses Maxima Ziekenhuis te Utrecht.

Onderzoek naar kinder osteosarcoom, Janda groep

Osteosarcoom is de meest voorkomende maligne bottumor die vooral voorkomt bij kinderen en jongvolwassenen. Het is een agressieve tumor die metastasen kan ontwikkelen in de long, het bot en andere weefsels. Patiënten met metastasen reageren vaak slecht op de huidige behandelingen. In de afgelopen jaren zijn er nieuwe combinaties medicijnen getest, dit heeft echter nog niet geleid tot een hogere overlevingskans. De huidige behandelmethode, namelijk chemotherapie gecombineerd met chirurgie is niet veranderd in de laatste 30 jaar. Het gebrek aan nieuwe medicijnen wordt mede veroorzaakt door het gebrek aan goede onderzoeksmodellen voor kanker die de respons op de tumor kunnen nabootsen of voorspellen. 

Recentelijk hebben onderzoekers een veelbelovend onderzoeksmodel voor kanker ontwikkeld genaamd ‘organoïden’. Organoïden zijn 3D celstructuren die worden gevormd in het laboratorium vanuit tumorcellen van de patiënt, en die de karakteriserende tumoreigenschappen van de patiënt behouden. Het is aangetoond dat de respons van organoïden op bestaande en nieuwe medicijnen gebruikt kan worden als voorspellend model voor de patiënt. Waar je in een patiënt niet eindeloos kan uitproberen welk medicijn het beste werkt, kan je op organoïden wél talloze medicijnen testen en voorspellen welk medicijn het meest effectief zal werken zonder dat de patiënt daar last van heeft. Tegenwoordig zijn er organoïden gemaakt uit diverse tumoren inclusief nier, darm, alvleesklier, lever, long en testiculaire kanker. Tot nu toe zijn er geen osteosarcoom organoïden ontwikkeld. 

Met ondersteuning van Stichting Loeka en HDKT hebben wij protocollen ontwikkeld om osteosarcoom organoïden te kunnen groeien afkomstig van pediatrische patiënten in Nederland. Na het karakteriseren van deze organoïden door het gebruik van geavanceerde technologie genaamd single-cell genomics, waarbij het genetisch profiel op celniveau in kaart wordt gebracht, zullen wij de organoïden gaan gebruiken als model voor het testen van medicijnen. Doormiddel van deze grootschalige testen willen wij nieuwe en effectievere medicijnen identificeren voor osteosarcoom patiënten.

Verder willen we met ons onderzoek begrijpen wat de interactie is tussen de osteosarcoom metastases en hun omgeving. Om dit te kunnen verwezenlijken maken we gebruik van diverse moderne technieken, waaronder transcriptomics (het bestuderen van RNA), proteomics (het bestuderen van eiwitten), organoids en microscopie. We willen weten hoe een metastase verder kan groeien en resistent is voor chemotherapie en het immuunsysteem van de patiënt. Het directe doel van ons werk is om nieuwe behandelingen voor osteosarcoom patiënten te identificeren die ongeneeslijk ziek zijn. Uiteindelijk is ons ultieme doel om een effectievere en minder toxische behandeling te ontwikkelen voor alle kinderen met een osteosarcoom.

HDKT
Facebook

Twitter

NOG
X €10,-