Nieuw onderzoek naar behandelingen jongeren

5e onderzoek mede mogelijk gemaakt door HDKT, € 200.000,=
Onderzoek naar immunotherapeutische behandelingen voor jongeren.

Dit onderzoek duurt drie jaar en wordt uitgevoerd door het sarcomen researchteam van het Radboud UMC. De totale kosten van dit onderzoek bedragen € 200.000,-.

Hiervan financiert Stichting Bergh in het Zadel maar liefst € 133.000,-. De rest van het bedrag neemt HDKT voor haar rekening.
 
Voor een update februari 2017 klik hier

Publieksversie van de beschrijving van het onderzoek naar nieuwe doelgerichte en immunotherapeutische behandelingen voor jongeren met uitgezaaide sarcomen

Sarcomen (kwaadaardige weke delen en bot tumoren) behoren tot de groep van zogenaamde zeldzame tumoren.
De incidentie neemt toe van zo'n 750 nieuwe patiënten in 1990 naar bijna 1000 in 2015.
De groep van sarcomen kent ongeveer 70 verschillende subtypes. Een sarcoom komt het meest voor in een arm of been.
Sarcomen kunnen alle leeftijdsgroepen treffen. De verschillende soorten sarcomen komen op verschillende leeftijden voor.
Sommige voornamelijk op de kinderleeftijd, andere met name bij ouderen, en sommige zowel bij kinderen als jongeren en jong volwassenen.

Wanneer een sarcoom nog niet is uitgezaaid is de (intensieve) behandeling gericht op genezing en bestaat vaak uit een combinatie van operatie, bestraling en/of chemotherapie.

Wanneer een sarcoom niet volledig te opereren of bestralen is, of wanneer er uitzaaiingen zijn, is de patiënt meestal niet meer te genezen. Vooralsnog bestaat de behandeling dan uit systeemtherapie. Dat wil zeggen: een niet genezende maar kankeronderdrukkende therapie die in het hele lichaam komt. Op dit moment hebben we het dan met name over chemotherapie. Chemotherapie grijpt alle snel delende cellen aan, kankercellen maar ook gezonde lichaamscellen, leidend tot bijwerkingen. Chemotherapie slaat bij een deel van de patiënten met uitzaaiingen helaas niet aan omdat tumorcellen bijvoorbeeld ongevoelig zijn of worden voor de behandeling. Bij uitgezaaide ziekte is de overleving van een weke delen sarcoom helaas slechts ongeveer een jaar.

Er is dus behoefte aan betere systeemtherapie met minder bijwerkingen voor (jongere) patiënten met een uitgezaaid bot- of weke delen sarcoom. In de afgelopen jaren is er voor sommige, meer voorkomende, soorten kanker veel vooruitgang geboekt met immunotherapie of doelgerichte therapie. Bij immunotherapie wordt het eigen afweersysteem van de patiënt gebruikt om de kanker te behandelen. Bij doelgerichte therapie worden heel specifieke kenmerken van kankercellen aangevallen die cruciaal zijn voor kankercellen om te overleven en zich verder te verspreiden. Deze specifieke kenmerken zijn niet of in veel mindere mate aanwezig in gezonde lichaamscellen, waardoor de bijwerkingen doorgaans minder zijn dan bij chemotherapie. Bij sarcomen zijn immunotherapie en doelgerichte therapie nog nauwelijks onderzocht.

In dit onderzoek zal in diverse typen sarcomen worden gezocht naar aangrijpingspunten voor zowel immuno- als doelgerichte therapie. Dit zal in eerste instantie gebeuren in het laboratorium op weefsels. Wanneer de aangrijpingspunten gevonden zijn, zal in het laboratorium de gevoeligheid voor specifieke middelen uit zowel de categorie immunotherapie als doelgerichte therapie getest worden. Uiteindelijk is het doel de bevindingen te vertalen naar studies bij patiënten met uitgezaaide sarcomen om hopelijk te komen tot een behandeling met betere toekomstperspectieven en minder bijwerkingen.

Sarcomen research team Radboudumc:
Dr. Ingrid Desar, Drs. Suzanne Kaal en Prof. dr. Winette van der Graaf (deels Radboudumc, deels ICR en RMH London) , medisch oncologen; Dr. Yvonne Versleijen-Jonkers, senior onderzoeker; Melissa Hillebrandt-Roeffen, analist; Dr. Uta Flucke, patholoog; Drs. Anke van Erp en Drs.  Marije Weidema, promovendi.

Hier leest u de wetenschappelijke beschrijving van dit onderzoek.

HDKT
Facebook

Twitter

NOG
X €10,-